Опасен астероид лети към Земята!!!

Астероидът, който откриха учените през месец октомври 2013 г. се оказа опасен. Той бавно, но сигурно се придвижва към нашата планетат, съобщава PopSci.

Астрономи от Кримската обсерватория откриха малка планета с ширина повече от 4ОО метра, която има възможност да удара Земята някъде около 26 август 2032 г. Първоначално не се смяташе, че е рисков, но в последствие след задълбочено проучване стана ясно, че той е отнесен към класа потенциално опасни обекти за живота на Земята

Орбитата на астероида 2013 TV135 може да го доведе доста близо до Земята. По данни от проучвабето става дума за разстояние от порядъка на 500 000 километра или даже малко по малко. Излезе и информация от Сингапур за растояние по малко от разстояниетомежду нашата планета и Луната. Диаметърът на небесното тяло е около 650 метра, което го прави сходен с метеорита, който падна край Челябинск и в резултат на неговата експлозия бяха ранени стотици хора.

Според изчисления на експерти от NASA ако сблъсък със Земята все пак има, той ще бъде със сила, равна на около 2500 атомни бомби. Вероятността да се стигне до пряк сблъсък е реална но все пак си остава малка, успокоява ни космическата агенция.

Коментари