Тайните функции на Google .. Знаехте ли за тях?

Google предлагат страхотни услуги – търсачка, преводач и много други, които са станали незаменими в нашето ежедневие. Едва ли има потребител, който да може да си представи „животът“ в интернет без Google. Интернет гиганта обаче може да направи за вас много повече отколкото си представяте.
Google е огромна машина от ресурси с всички програми и инструменти, които предлага. Ползата от много от тях – като Gmail и Google Docs – е очевидна и потребителите ги обичат. Но има и скрити „скъпоценни камъни“ в арсенала на Google, които са по-малко известни, а могат да направят живота ви по-лесен. През последните няколко години Google експериментира с функционалността на много продукти.
Има много функции скрити в популярните приложения като Gmail, Google Search, и Chrome, които няма начин да не се харесат на масовия потребител. Те обаче не са популярни, тъй като малцина знаят за тях и в медиите рядко се говори за онова, което могат да правят. От Business Insider обаче ги разкриват за нас.
1. Може да разгледате повърхността на Марс.
2. Потърсете в търсачката на компанията с думата „askew” и вижте какво ще се случи, но внимавайте може и да ви се завие леко свят от внезапния наклон на лентата за търсене.
3. Отидете на страницата на Google и кликнете върху бутона “I'm feeling lucky”. Това е начинът да разгледате всички Google Doodles и да се забавлявате с онези, които сте пропуснали.
4. Навярно сте чували фразата ‘Google знае всичко’. Е, ако е така, сигурно ще можете да получите отговор и на чудатия въпрос „Кое е най-самотното число“. Въведете в полето за търсене „The loneliest number“ и вижте какво ще ви отговори „чичко Google”. Освен че ще научите отговор на въпроса, ще получите достъп и до онлайн калкулатор.
5. Знаехте ли че Google имат търсачка на клингонски език? Кликнете тук, за да се убедите. А ако случайно не сте чували за съществуването на такъв език, то тогава вие не сте сред милионите почитатели на научно-фантастичния сериал Star Trek.
6. Ако във вашето училище или в офиса ви са блокирали достъпа до определени сайтове в интернет, просто напишете „cache:WEBSITENAME.com“ в полето за търсене. Google ще ви покаже кешираната версия на сайта (моментна снимка на страницата, която може да не е последната версия, тъй като сайтът може да се е променил междувременно).
7. Може да се забавлявате в YouTube не само като гледате любимото си видео. Питате се как? Отворете клип в YouTube по ваш избор и наберете на клавиатурата числото 1980. Прозорецът с видео клипа ще „потъне“, а над него ще се появи игра, в която „защитавате“ видеото от падащи метеорити.
8. Може би едно от най-забавните неща които може да правите с Google Translate е възможността да превърнете търсачката в бийтбокс. Това което трябва да направите е да въведете комбинация от следните букви в Google Translate. Например, „pv zk pv pv zk pv zk kz zk pv pv pv zk pv zk zk pzk pzk pvzkpkzvpvzk kkkkkk bsch или kkkk bsch zk kkkkk bsch zk kkkkk bsch zk pv pv, pv, zk bsch pv; pv, zk bsch pv; pv, zk bsch pv pv pv“ или „bch tz tz tz bsch tz tz bch tz tz bch tz bsch tz tz tz bch tz tz tz bsch tz tz bch tz tz bch tz bsch“. След това натиснете бутона „Listen” (микрофончето в долния десен край на полето за превод, което при подобна комбинация показва текста “Beatbox”, когато го посочите с мишката).
Ако имате нужда от звукови ефекти за някой ваш проект, то имайте предвид, че с Google Translate може да наподобите различни интересни звуци. Например, за да симулирате звуците излизащи от стара кола, или от верижен трион, поставете в Google преводача „rrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr“. След това изберете превод от хърватски (изберете Croatian от падащото меню) на хърватски и натиснете бутона „Listen” (или „Beatbox“). А за да се симулира звук от хеликоптер, копирайте „kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk kkkkkk kkkkkkkkk kkkkkkkkkk kkkkkk“ и изберете превод от немски (изберете German от падащото меню) на немски. Колкото повече редове от комбинациите копирате, толкова по-дълго и наситено ще чувате съответния звук.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те