Животните които населяваха планетата ни. Част III - Слонското пиле



Днес ще ви запознаем с Птичето слон.

Слонска птица, Воромпатра или просто Aepyornis maximus известна още като Епиорнис. Това е същество обитавало Мадагаскар от Кватернера до края на 17 век, като за изчезването му огромна, да не казваме основна, роля са изиграли хората.

Както казахме Епиорниса е бил доста огромен като от него по голям е бил само Dromornis stirtoni или известен повече като Гръмотевичното пиле а също и Птицата от Ада. Епиорниса е тежал 450 кг и е бил висок между 3 и 5 метра. Според учените бил всеяден и вероятно дори е ловувал по дребни животни от него. 



Яйцата му също били гигантски. С размер 32 см и обем 9 л. те били доста масивни с доста твърда черупка. За да си представите колко са били големи ето едно сравнение:

29 - 32 кокоши яйца = 1 щраусово яйце
160 кокоши яйца = 1 яйце на епиорнис

Епиорниса бил властелин на местната флора и фауна до 15 век и началото на 16 век. Към края на 17 век вече не се срещали оцелели видове макар да има сведения за отделни единици оцелели до края на 18 век. Изсичането на горите, заселването на много хора в един кратък период допринесло за изчезването на тези птици.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те