Заплаха от 10 по рихтер в Каварна

Руски еродиран учен предвещава много разрушителен трус от порядака на 10 степен по Рихтер на територията на България или в Черно Море в близост до нашето крайбрежие. Това ще е трус който ще опустоши целия регион. Ще го усетят и в Украйна, Румъния, Турция и Грузия. Аки епицентъра е в морето има опасност и от вълни с размер до 10 метра.

„На територията на България има два района с десетобална сеизмичност. Очаква се единият от тях, зоната Калиакра, скоро да прояви своята активност”, казва пред руския вестник "Сегодня" авторитетния директор на Кримския международен център по сеизмична сигурност - Николай Георгиев.

Ученият е на мнение, че сеизмично активният чернонорски  български район вече отдавна спи, но скоро може да се събуди и да удари жителите на Крим и Одеса с разрушително земетресение.

„Точно в кой регион ще се появят новите трусове – засега е трудно да се каже с точност. Нос Калиакра се намира на брега на Черно море, на сто километра северно от Варна. Напълно очевидно е, че вълната ще премине по море. Това ще бъде мощен разряд”, посочва сеизмологът.

Той отбеляза още, че последните трусове в Румъния, България, Турция и Молдова са просто подготовка за още по-силно земетресение.

"Това са циклични неща и е логично да се повторят скоро, при положение че спят отдавна", допълва той

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те