166 години от Френската революция през 1848


Днес е 22.02 и за мнозина не е някакъв специален ден. Не и във Франция! На 22 февруари 1848 г. избухва най-голямото въстание в историята на Франция. В Париж, започва гражданско неподчинение, като продължение на антиправителственния митинг, което продължава до 24 февруари.

 Хронология на действията:

* На 23 февруари крал Луи-Филип е принуден да приеме оставката на министър-председателя Гизо, но вълненията не спират.
* През нощта срещу 24 февруари в Париж има повече от 1 500 барикади и започва народно въстание, организирано от членове на тайните републикански дружества.
* На 24 февруари крал Луи-Филип се отрича от престола и бяга в Англия.
* На 2 март е издаден декрет за намаляване на работния ден с 1 ч - до 10 часа продължителност за Париж и до 11 часа за провинцията.
* На 4 март е публикуван декрет за въвеждане на всеобщо избирателно право за мъжете, навършили 21 години. В резултат на това са на 23 април са проведени избори за Учредително събрание, които са спечелени от републиканците.
* На 4 май 1848 г. Учредителното събрание започва своята първа сесия.
* На 15 май в Париж се провежда демонстрация, използвана от някои сили за създаване на настроения срещу работата на Учредителното събрание. Учредителното събрание успява да овладее положението и да прекрати безредиците.
* На 4 ноември е приета Конституция на Втората република. Тя създава силна изпълнителна власт и дава големи правомощия на президентана републиката.
* На 10 декември 1848 г. се провеждат президентски избори, които са спечелени от кандидата на монархистите Луи-Наполеон Бонапарт - племенник на Наполеон I Бонапарт.
* На 13 май 1849 г. се произвеждат законодателни избори, спечелени от т. нар. Партия на реда. След изборите правителството и президентът, с помощта на парламента, овладяват положението и успяват да ликвидират хаоса в страната.


източник и снимки: bg.wikipedia.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те