Стоян Иванов - една червена легенда

Стоян Иванов Йорданов е български футболист и треньор по футбол. Роден е на 29 януари 1944 в София. Като футболист играе на поста вратар. Започва кариерата си в ЦСКА (София), където играе от 1961 до 1977 (241 мача). Има 25 мача за националният отбор по футбол на България. Сребърен медалист с националния отбор от олимпиадата през 1968. Участник всветовно първенство по футбол в Мексико през 1970.

Паметните му мачове са много. Като се започне от епичния сблъсък с Аякс в Амстердам през октомври 1973 година, когато спасява дузпа на Джони Реп и пази до 79-ата минута със счупена ръка, та се стигне до вечното дерби играно на 7 май 1976 година. В този двубой Стоян отново е блестящ и пак спасява дузпа . ЦСКА печели с 3:1 и ликува с титлата, а главната роля за успеха е на вратарят.

Стоян Йорданов е най-титулуваният вратар в историята на българския футбол. Осемкратен шампион на България с отбора на ЦСКА . Петкратен носител на купата на Съветската армия . 1/2-финалист за КЕШ, като “червените” губят в трети мач от Интер. Сребърен медалист с националния отбор от Олимпиадата през 1968 г. Участник в Световно първенство по футбол в Мексико през 1970 г. След края на кариерата си започва работа като треньор. Води и националния отбор за младежи. В ЦСКА работи в екипа на Аспарух Никодимов, когато тимът стига до 1/2-финал за КЕШ и елиминира Нотингам Форест и Ливърпул.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Американецът който опита да отвори очите на света