23 април, 2014

10 храни които може да консумирате след срока на годност

Много хора се страхуват и изхвърлят храните когато срока на годност мине. Това е така, никой не би искал хранително натравяне или стомашни проблеми.
Знаете ли обаче че има 10 храни които не бива да ви притесняват? Ето ги и тях:

1. Картофен чипс - когато датата му на годност приключи, не се плашете а си купете бира и сядайте да гледате мача. Начина на затваряне на опаковката, сухия въздух вътре и солта го пазят ди 4 месеца след срока на годност.


2. Свинска пържола - не е добре да я консумирате ако сте я забравили в хладилника месец, но до 3 дни след срока няма страшно. Свинското месо позволява по бавно развитие на бактерии а и паржолата ще мине през скара, където е желателно да не я оставяте алангле.



3. Телешко - добре преготвено на висока температура и осолено може да се консумира 6 дни след срока


4. Пиле - месото му е предразположено към бързо разваляне, но замразено може до 3 месеца след срока да се консумира, дори и повече. Като цяло месата добре замразени на практика нямат срок на годност.


5. Корнфлейкс - подобно на чипса опаковката го защитава. 3 месеца след срока можете да налеете мляко и да закусите.


6. Майонеза - 5 дни след срока може да се консумира. Само нужно е да сте я държали в хладилника.


7. Сода/Газирани напитки - въглеродния диоксид може да запази напитките ди 7 месеца а содата в която няма захар до 5 години.

8. Пармезан - при добри условия, можете да сте спокойни 1-2 месеца след срока на годност.


9. Туршия - на практика е вечна. След затварянето в буркана там протичат сложни химични
процеси спомагат запазването.


10. Масло- в хладилник може да сте го забравили до месец и да сте спокойни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар