Истинското лице на "великият" Колумб

Всички знаят за Колумб. Откривателя на Америка. Тръгнал да търси път към Индия но ... открил нов материк .. Но дали всичко това е истина?

Личните дневници на Христофор Колумб разкриват, че зад легендарната му фигура се крие един престъпник, който ако беше жив днес, щеше да го чака смъртна присъда. И това не са наши измислици!
Според изследователи на делото му, Най-разпространеният мит за Колумб е, че той е първият европеец, който стъпва на земите отвъд Атлантическия океан, заради което се определя като откривателя на Новия свят. Глупости!
Изследване преди години установи, че първият европеец, който е прекосил Атлантическия океан, е викингът Лейф Ериксон, който основава първото селище на американска земя цели 500 години преди Христофор Колумб.
Мит е и дружелюбното отношение на мореплавателя към индианците. Самият той определя новооткритите племена като гостоприемни. „Те искаха да споделят с всички и когато поискаш нещо, никога не ти отказват.” – пише Колумб е дневниците си.
Гостоприемството на островитяните обаче било наказано от Колумб, които взел хората за свои роби и ги принудил да работят в мините му. Голяма част от първите открити индиански племена са брутално избити, като в историческите хроники се споменава за над 125 000 мъртви.
Децата и жените също не били пощадени от жестокия мореплавател, като дори и тях той оковавал и продавал в робство на свои приятели.
„Лесно можеш да вземеш за една жена същите пари като за цяла ферма. Това сега е много често срещано и има много търговци, които търсят момичета – най-вече такива на 9-10 години.” – пише Колумб в дневниците си.
Ако някой от робите се опитал да избяга, Колумб пращал срещу него обучени кучета, които го разкъсвали жив.
В историческите хроники е известно масово самоубийство на близо 100 роби, които не успели да издържат мъченията на Колумб и неговите хора.
Христофор Колумб всъщност е първият търговец на роби в историята, като предимно продавал индианци. Неговият син доизгражда работата му чрез търговията на чернокожи. Така легендарния американски герой основава проблем, с който Америка се бори в следващите 300 години.

източник: svetovnizagadki.com/

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те