Възходът на "Гладиаторите": Когато в Пловдив властваше Спартак!


След доста дълга пауза отново пишем за забравения футбол. Напоследък в сайта (блога) видяхте доста статии на други тематики, но сега ще пишем за футбол. Не обаче за онзи футбол с парите. Не за онзи футбол с гел по косата и татуировки по тялото. Не за онзи  футбол с манекени по терена и манекенки по трибуните. ... Сега ще ви запознаем с един малко по различен футбол. Футбол в който гела го нямаше, татуировките бяха само от казармата или затвора, парите не бяха фактор а манекенките по терена и трибуните липсваха.

Нека ви запознаем с отбора който в периода 1955 - 1965 беше фактор в България. Става дума за Спартак Пловдив или както ги ги наричаха тогава "Гладиаторите". Прозвището им не е изсмукано от пръстите. Напротив .. доказано е на терена в мъжки битки.



Този отбор започва възхода си през далечната за някои 1955. Тогава за пръв път в историята на българският футбол Спартак излиза на голямата футболна сцена. През 1955 те играят финал за Купата на България, тогава носеща името Купа на Съветската Армия. На финала "Гладиаторите" се изправят срещу ЦДНА (София), или по известен днес като ЦСКА (София). За времето си ЦДНА са доминант, като от 1951 до 1955 са спечелили 3 пъти купата.

По пътя до финала Спартак минава през много трудни за времето си съперници:

Спартак (Пловдив) - Червено Знаме (Велико Търново) - 3:1

  • В двубоя "Гладиаторите не виждат затруднение и повеждат бързо с 2:0. В началото на второто полувреме търновци правят доста сериозен натиск, но това вместо до връщане на гол води до бърза атака на пловдивчани и резултата става 3:0. Червено знаме връща за 3;1 чак в края на мача и няма време за обрат.

Спартак (Пловдив) - Спартак (София) - 3:1

  • На осмина финал Спартак се изправя срещу Спартак от София. Мача не се играе в Пловдив понеже жребия отрежда на "Гладиаторите да гостуват в столицата. На пръв поглед ги очаква много труден мач след убедителния успех на столичани срещу пернишкия Миньор с 4:0. Мача започва вяло и до 20' няма никакво сериозно положение. в 23' обаче Спартак (София) атакува добре от дясно и с добро центриране успяват да открият резултата. 1:0 за домакините. Пловдивчани не се дават и много скоро само след пет минути връщат гола. Второто полувреме започва при резултат 1:1 но това бързо се променя. Само след две бързи атаки на Спартак от Пловдив резултата става 1:3 и така до края на мача.

Спартак (Пловдив) - Динамо (Пловдив) - 1:1 / 2;2 / 1:0

  • На четвърт финал в Пловдив има дерби. Динамо срещу Спартак. Това обещава зрелище и го има. В първата среща пред пълен стадион отборите правят реми 1:1. В мача има два червени картона, по един за двата отбора. По правилника се играе втора среща на която Динамо успява рано да открие резултата. Още в 6' и вече водят с 1:0. Спартак не успява да върне бързо гола и така резултата се запазва до 54' когато след корнер топката е засечена в наказателното поле и резулата е изравнен 1:1. В 61' Спартак успява да излезе напред дори след пряк свободен удар. Всичко изглежда готово и Спартак е в следващия етап но не така мислят от Динамо. В 88' след добра контра атака резултата е изравнен 2:2. Това означава трети мач в който да се реши победителя. Там Спартак успява да победи с 1:0 и преминава в следващия етап.

Спартак (Пловдив) - Славия (София) - 1:0

  • На 1/2 финал Спартак приема Славия. Мача е изпълнен с множество нарушения от гостите от София но това не спира Спартак да играе силен и качествен футбол. така в 78' успяват да открият резултата. 1:0, но това не е края. Славия прави атака много скоро и в 83' печели дузпа. Много слабо изпълнение обаче води до пропуск и така Спартак се класира за финал. 
Финала не е срещу кой да е обаче. ЦДНА са съперник от класа и на Спартак няма да им е лесно. В София пред над 30.000 души излизат тимовете на Спартак и ЦДНА. Мача започва ударно за пловдивчани и те повеждат с гол на Душев. ЦДНА бързо влиза в ритъм и връща попадението преди почивката. Второто полувреме Миланов успява бързо да донесе преднина за "Армейците" и ЦДНА води с 2:1, но това не е края. дечев от "Гладиаторите прави ударна атака сам по крилото в ляво и стреля от над двадесет метра. Топката е много силна и успява да влезе във вратата - 2;2 а това значи продължения. В тях класата на ЦДНА (София) надделява и те правят два бързи гола. резултата става 4:2 а това изнервя Спартак. В края след грубо нарушение ЦДНА получава дузпа и резултата става 5;2.

Това обаче не е края на приказката за Спартак. Само две години по късно, през 1958, Спартак взема реванш на ЦДНА в София като побеждава с 0:1 пред пълния стадион. Така стига до финал срещу пернишкият Миньор. Те успяват да надиграят Левски (София) с 2;1 на полу-финала.

На финала мача е изпълнен с множество положения но все неточни а вратарите и на двата отбора са блестящи, като спасяват всеки удар във вратите. Всичко изглежда че мача отива на продължения, но не мисли точно така тарана на "Гладиаторите" Душев. След едно блестящо центриране в наказателното поле той овладява и веднага стреля .. Гооол .. 1:0 а това и носи първа елитна титла на Спартак.

1959 година е отново добра за пловдивските "Гладиатори". Те отново са на финал но този път срещу Левски (София). Мача е двуостър с много атаки а на моменти Спартак стоят по добре. Левски обаче прави добра контра в 68' и бележи за 1:0. До края на мача Спартак натиска но без успех.

1962 "Гладиаторите правят феноменален сезон в А група и стават Вице-шампион след 13 победи, 9 равни и 4 загуби.

1963 обаче всичко е на тяхна страна. Спартак успява да се справи с конкуренцията и печели титлата. В края водят само с 3 точки пред съгражданите си от Ботев. В този сезон те спират серията на, великана по това време, ЦДНА (София) от 9 титли под ред. Това не е всичко с което се помни 1963 за Спартак. Тогава те правят една иновация във футбола в България. Започват да играят 4-2-4 с което тотално смазват конкуренцията.  В Спартак стигат до този вариант след като футболистите настояват треньорът Димитър Байкушев да намери място в титулярния състав на младия защитник Тобия Момин. Така вместо с трима, Спартак заиграва с четирима защитници. Момин застава на левия фланг на отбраната. Георги Ботев, дотогава ляв бек, минава в център на защитата заедно с Атанас Манолов. Десен бек е софиянецът Иван Иванов-Доктора, а на вратата е Йордан Станков. Двамата халфове са Димитър Димов и Божидар Митков. На върха на атаката е Михаил Душев, а зад него от втора позиция действа Христо Дишков. Ляво крило е Георги Лазаров, а дясно — Тодор Диев-Дорчо. Спартак са водени от треньора Димитър Байкушев-Мими. Тактически промени с 4-2-4 са въведени за първи път на мача с Добруджа в Добрич през пролетта на 1963 година. Експериментът е успешен и Спартак печели с класическото 3:0. 
Шампионският тим от 1962-63 г.

Спартак играе и в КЕШ и КПГ (Купа на панаирните градове днес Лига Европа), като там се представя доста достойно  срещу тимове като ПСВ(Д:0:1/ Г:0:0) , Партизан (Тирана) (Д:3:1/Г:1:0)  и Бенфика на Еузебио с които завършва 1:1 в Пловдов през 1967.

Това беше велика история за тим който повечето съвремени фенове на футбола не знаят. Той обаче съществува в един от долните ешалони на българската футболна пирамида. Убива ги модернизацията на футбола и обединяването им с Ботев Пловдив по нареждане на партията за да се сформира новият Тракия.  Така те малко по малко биват забравени. Появяват се отново 1990 но вече не блестят така. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те