НАСА откри 3 планети като Земята!Учени от космическата агенция NASA откриха 7 подобни на Земята планети, обикалящи около звездата Трапист 1 в съзвездието Водолей, която е разположена само на 39 светлинни години от нас.
За сегашните технологични възможности на човечеството разстоянието е непреодолимо, но от гледна точка на космическите мащаби новооткритата система се намира почти на съседната улица. Разбира се науката работи в насока за преодоляване на тази бездна, но за момента разстоянието е огромно.

Новината за екзопланетарния свят на Трапист 1 беше огласена от авторите на откритието на специална пресконференция провела се днес.
Планетите са разположени толкова близо една до друга, че от повърхността на една от тях могат да се видят останалите - с големината на луни.

Артистично представяне как изглежда новият
екзо свят на Трапист 1.
Три от тях (четвъртата, петата и шестата по отдалеченост от Трапист 1) са разположени в зоната, благоприятна за живот, в която температурите позволяват наличието на вода в течно състояние. Изследователите смятат, че на една от планетите почти сигурно има вода.
Звездата, около която обикалят те, излъчва предимно в инфрачервения спектър и е значително по-малка от нашето Слънце - ако приемем, че то е с размерите на баскетболна топка, тя би била колкото топка за голф
Орбитите на новооткритите екзопланети се намират близо тяхната звезда - и в седемте случая разстоянието до Трапист 1 е по-малко, отколкото това между Меркурий до Слънцето.
Откритието е направено с разположения в Чили малък телескоп TRAPPIST през май 2016 г. Впоследствие е потвърдено с наблюдения чрез други телескопи, сред които е и европейският Spitzer.
На пресконференцията учените споделиха, че то е сериозна крачка към решаването на фундаменталния философски въпрос дали сме сами във вселената.


Благодарение на получените до момента данни от Spitzer.изследователите са установили масата и радиуса на седемте екзопланети.
При преминаване на планета пред звездата позволяват да се изчисли нейната орбитата и времето, за което тя прави една пълна обиколка около своето слънце.
Астрономите могат да определят не само масата, но и плътността на планетата - дали тя е съставена от газове, подобно на Юпитер и Сатурн, или е скалиста като Земята.
От NASA посочват, че системата Трапист 1 е най-голямата откривана досега зона, в която може да има биологичен живот. Учените смятат, че тя е много обещаваща в това отношение.
В очаква се през 2018 г. в орбита около Земята да започне да функционира телескопът James Webb, с който учените ще могат да търсят следи от живот в системата Трапист 1.
С новия телескоп ще могат да се наблюдават и по-хладните звезди, които са по-трудно видими с досега наличната техника.
Учените ще могат също да определят температурата на повърхността на планетите, наличието на метан, кислород.

Източници: News.bg, btvnovinite.bg

Коментари