"Амброзия" или кои храни ви правят щастливи и здрави.


Известно е, че е добре да избягваме някои храни и напитки преди лягане - кафе, алкохол, захарни изделия... Но има и такива, които могат да ви помогнат да спите по-добре и да се чувствате по-добре през деня.
Триптофанът е аминокиселина, която в организма се превръща в серотонин и мелатонин, естествените отпускащи мозъка вещества. Серотонинът е невротрансмитер, чийто ниски нива в организма са пряко свързани с депресията, а мелатонинът регулира цикъла на сън и бодърстване.
Бананите, ядките, семената, медът и яйцата са сред храните с високо съдържание на триптофан.
Сложните въглехидрати също са важни, защото те също увеличават нивата на серотонин. Добър източник на сложни въглехидрати са пълнозърнестите храни и бобовите растения.
Някои плодове като гроздето и черешите съдържат мелатонин. Именно това е хормонът, който благоприятства "превключването" на нощен режим.
Huffington Post предлага списък с няколко хранителни комбинации, които могат да подобрят съня. Всяка от тях съчетава източник на триптофан с източник на сложни въглехидрати, без да натоварва храносмилателната система.
1. Банани и ядки
2. Биксвити и фъстъчено масло
3. Зърнена закуска с мляко
4. Пълнозърнест хляб със сирене
5. Бадеми - богати на магнезий, който помага за релаксацията на мускулите
6. Мед - покачва леко нивата на инсулин, което помага за усвояването на аминокиселината триптофан
7. Тиквени семки - още една от храните с високо съдържание на триптофан

Специалисти казват още и че рибата и морските дарове винаги са добре дошли и биха имали благоприятен ефект върху организма. 

Коментари