САЩ готви мисия до Луната! 2030 атакува и Марс!


Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска американски астронавти отново да бъдат изпратени на Луната.  За първи път след 1972 г., отново се говори официално за пилотиран полет до Луната. Идеите са след това да бъде подготвен пилотиран полет до Марс.
"Този път целта няма да бъде само да бъде забито нашето знаме и да бъдат оставени отпечатъци от нашите стъпки. Ще изградим база за бъдеща мисия към Марс и може би един ден към други по-далечни светове" 
каза президентът на церемония в Белия дом.
Компютърен проект на бъдеща лунна база

Той подписа и директива, в която нарежда на НАСА да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос - приоритет, подкрепен от депутати от двете управляващи партии.
Към Луната апетит имат още Индия, Русия и Китай, но за момента никоя от трите страни не е заявила официално желанието си да изпрати пилотирана мисия
Експертите са единодушни, че за полет до Марс, който е на 225 милиона километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения. Въпреки това евентуалното стъпване за втори път на Луната и изграждането на бази там, ще бъде голяма крачка към осъществяването на "Плана Марс".
По въпроса за пилотиран полет към Марс Тръмп отстоява целите, поставени от предшественика му Барак Обама. Седмици преди да напусне Белия дом, Обама обяви "ясна цел за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора на Марс в десетилетието, започващо през 2030 г., и гарантиране на безопасното им връщане на Земята"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те