Бъдещето на криптовалутите според Джеймс Алтъчър


Според Алтъчър в историята на човечеството има няколко големи промени на валутите: златото заменя бартера като валута за транзакции, банкнотите сменят златото като средство за съхраняване на стойност, а сега предстои биткойн и другите криптовалути да заменят хартиените пари като валута за транзакции.
Всеки тип валута разрешава проблемите на предишното поколение валути, смята специалистът. Например, сега биткойн предлага решение за проблема с безграничното печатане на пари, с фалшифицирането, с анонимността и двойното харчене.

Изтъквайки дисбаланса между търсенето и предлагането Алтъчър предвижда биткойн да достигне до един милион долара за монета. Самият той притежава биткойн, етериум, лайтекоин, z-кеш и файлкоин.
Ето неговите 10 прогнози за криптовалутите:
  1. Скоро ще се срине поне една валута на дадена страна – вероятно е това да бъде Аржентина, Колумбия или Венецуела. Като цяло латинска Америка е рисково звено във валутната система. И сега там много от бизнеса ползва Щатски долъри. Това ще доведе до масово придобиване на биткойн от населението, което на свой ред ще накара биткойн да се покачи с повече от 50 хил. долара.
  2. Основните банки ще приемат биткойн и ще започнат да предлагат сторидж и софтуерен достъп. Те също така ще създадат криптовалутни деривативи, както Чикагската търговска борса (CME) се подготвя да направи до 2019.
  3. Въпреки оптимизма се очаква 95% от алткоин (алтернативните монети) да изчезнат. Тези, които ще останат, ще увеличат значително стойността си, като това ще започне да се случва през следващите между четири и шест месеца, до година. 2019 ще е Крипто-година.
  4. Американското правителство тайно ще започне да акумулира една от по-малките криптовалути, за да улесни трансакциите в сивата зона с други държави. Това вече започна да се случва, но ще за усили значително през 2018 г. USDT в момента е единствената валута някак стабилна и вързана с долара но е временно явление. Не е удачна за инвестиция.
  5. Китай ще инвестира много в друга криптовалута, но вероятно няма да бъде биткойн. Пекин ще иска да има криптовалута, която да може да се конкурира с биткойн, но която да бъде под централизирания контрол на властите. Като цяло това ще даде легитимност на всички криптовалути. 
  6. Основен проблем при криптовалутите сега е тяхната неустойчивост. Поне една от тях – бейскоин – вероятно ще падне много през 2018 г., но ще е временно и след юли, август ще има отново бум в цената.
  7. Повече компании ще платят на фрилансъри с криптовалута, което ще увеличи призивите за данъчни реформи. Ще трябва да има по-големи регресивни данъци върху продажбите, което в крайна сметка ще изисква съкращения от страна на правителството и по-малко власт за националните правителства. Тази прогноза се очаква да се сбъдне в дългосрочен план.
  8. По същия начин, по който интернетът промени монопола на телекомуникационната индустрия, криптовалутите ще променят монопола на обезпечените от правителството пари.
  9. Ще се създаде нова правителствена организация, която да анализира регулациите на криптовалутите. Това ще доведе до голямо увеличение при биткойн.
  10. Хиляди криптокомпании ще бъдат създадени и ще станат публични, но само няколко ще постигнат голям успех.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те