Кога е създаден банкомата?


Всички теглим пари от АТМ устройства, известни повече като банкомати, но едва ли сме се питали някога: Кога се появяват те? Всъщност идеята за машина, която позволява извършването на банкови операции без касиер, възниква още през 1939 година.
Тогава американецът от арменски произход Лутър Джордж Симиян регистрира 20 патента, свързани с устройството но в началото идеята е посрещната със скептицизъм и недоверие. Никой не е вярвал че парите там ще бъдат на сигурно място. Трудно, но след известно време успява да убеди ръководството на City Bank of New York (известна днес като Citibank) да изпробва изобретението му. След шест месеца банката уведомява изобретателя, че клиентите не прояват интерес.
Симиян признава изобретението си за провал и се отказва от идеята си. Доста отчаян и изпаднал в немилост той пише следните думи:
„Изглежда единствените хора, които го използваха, бяха проститутки и комарджии, които не искат да се разправят с касиерите лице в лице.”
Трябвало да минат около 30 години, преди някой да се върне към идеята. Първият банкомат, работещ денонощно, се появява в края на юни 1967 г. в клон на банка „Barclays” в северен Лондон. Неговият създател, Джон Шепърд-Барон, стигнал до идеята, когато един ден останал без пари и отишъл до банката, но тя била затворена. Неговото устройство работело с хартиени ваучери, получавани предварително на касата на банката. Нямало нищо общо с това на Симиян и било по примитивно. 
Шепърд-Барон, обаче, така и не патентовал откритието си, но то бързо набрало популярност - през 1968 г. в САЩ  бил създаден първият банкомат от съвременен тип. Все пак ако беше го патентовал, днес неговите наследници щяха да са милиардери.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те