900 астероида се движат към Земята


Не, не е шега или някакъв "фейк нюз" за да кликнете. Има потенциална вероятност 898 астероида да се сблъскат със Земята в идните 100 години, сочат данни на Европейската космическа агенция, цитирани от "Дейли мейл".
Този риск трябва да бъде сведен до минимум, защото дори ударът на малък астероид може да доведе до пагубни разрушения, посочват учените от агенцията. Те смятат скоро да поднесат своят доклад на Европейският парламент и да поискат финансиране за да задълбочат изследванията си в тази област.
Екипите на Европейската космическа агенция вече разработват технология, която да отклоняват космическите скални късове, но е още в БЕТА вариант. Тактики и стратегии за сигурен щит срещу астероиди ще бъдат обсъжданина няколко срещи в Европа през следващите дни.
Новината за опасността от космическите "нашественици" идва на фона на предупреждението от НАСА, направено още в края на миналия месец за очаквано доближаване до Земята на астероид, по-голям от "Емпайър стейт билдинг".
Космическата скала, наречена 2000 QW7, премина "на косъм", но не навреди на Земята. Тя беше най-близо до планетата ни в събота, 14 септември, движеща се със скорост от 22 530 км/ч. Въпреки, че изчисленото разстояние, на което тя прелетя покрай Земята е 4 328 012 км, това се счита за близко преминаване, според НАСА и според космическите  измерения.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те