Откриха най-древният Стегозавър на Земята.


Новият вид стегозавър е наречен Adratiklit boulahfa, което на берберски език означава „планински гущер“ и подчертава особеността на района, където е намерен. Според палеонтолога Сузана Мадимент, която е проучила останките, находката Adratiklit boulahfa е интересна с това, че принадлежи към ранната част на юрския период. „Най-известните стегозаври датират от по-късния юрски период, което подсказва, че това е най-старият описан стегозавър, който ще помогне да се разшири разбирането ни за еволюцията на тази група динозаври“, каза Мадимент пред РИА Новости. Някога Земята е била разделена на два континента - Лавразия и Гондвана, а тиреофорите (род стегозаври) са по-често срещани в Лавразия. Скорошно откритие обаче противоречи на тази теория.
Палеонтолозите се надяват, че по-нататъшните открития в региона не само ще осигурят по-добър поглед върху разпространението на тази група динозаври в района, но и ще дадат по-ясна картина как са изглеждали и как са се различавали от късните стегозаври. Стегозаврите са били широко разпространени в Южна Африка, Северна Америка, Азия и Европа. Този вид е открит за първи път в Северна Африка.

Нещо повече за самият вид в следващите редове:
Реконструкция от Charles R. Knight, 1901. After F.A. Lucas
Стегозаврите (Stegosaurus) са род тревоядни динозаври от семейство Stegosauridae, живели през късния юрски период, между 156 и 140 млн. години преди новата ера. Размерите на стегозавъра са от 7 до 9 m дълъг и 4-4,5 m висок. Теглото му е около 2-3 тона. Стегозавърът е с два реда костни плочи на гърба и шипове на опашката, достигащи 60 cm дължина. Плочите на гърба му служат за регулиране на телесната температура, а шиповете на опашката са единствената отбрана и защита срещу хищниците, защото поради големината и особеното устройство на тялото той не е бил способен да бяга. Мозъкът му е един от най-малките сред всички динозаври, с големина на орех. Фосили на стегозавър са открити през 2006 г. в Португалия, което показва, че се е срещал и в Европа. Първите фосили са намерени в Северна Америка и по-специално Уайоминг, Колорадо и Юта през 1877 г. Стегозаврите били огромни тревопасни динозаври с големи костни плочи по гърба. Вероятно е поглъщал камъни, за да смила храната си в стомаха.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те