Знаем вече на 90% как са изчезнали динозаврите!


Учени от Пенсилванския университет в Харисбърг откриха във вътрешността на фосилизирани мекотели доказателства за сблъсък на неизвестен астероид или метеорит със Земята, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.



Били открити десетки стъклени топчета с диаметър няколко милиметра, които съдържат силициев диоксид. Тези "мъниста" се формират под въздействието на висока температура при вулканична или индустриална дейност, както и в резултат на падане на метеорит. Съдържащите стъклените топчета вкаменелости са от формацията Тамиами във Флорида. Те датират отпреди 5 милиона.

Подобни образувания, които се формират при сблъсък с метеорит, са известни като микротектити. Ако произходът им се потвърди, това ще означава, че въпросните стъклени топчета са първите открити във Флорида микротектити и първите, които са намерени в раковини на фосилизирани мекотели.

Съдържащите "мънистата" фосилизирани мекотели обаче са открити в 4 геоложки слоя, свързани с различни периоди от време. Учените предполагат, че възможна причина за това е ерозия на почвата в разстояние на хилядолетия или едновременно падане на няколко големи метеорита на територията на Флорида.

Бъдещи проучвания ще дадат повече светлина а любителите на конспиративните теории виждат отново намесата на "гости" от космоса и вместо метеорити ядрени или нкакъв мощен вид бомби, с които е бил засипван раьона. Но пък тяхната работа си е такава, да търсят винаги нещо повече от това което казват научните среди!

Info: Мениджър Нюз

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те