Приложението TikTok ви е шпионирало "съвсем случайно"

Бъдещето на супер популярното приложение TikTok продължава да бъде неясно след американските забрани от последните седмици. Те дойдоха след обвинения в събиране на данни, благодарение на пропуски в защитата на Android.

 За капак на всичко Wall Street Journal публикува любопитен доклад относно каква точно информация събира програмата, докато потребителите я ползват. Проучването представя детайлен анализ на версиите на програмата между 2018 и 2020 година, като според него тя не е събирала огромно количество потребителски данни.

От доста време Google твърди, че блокира достъпа до идентификационния номер на устройствата с Android за всички приложения, за да не се възползват създателите им от тази информация за облагодетелстване или шпионаж. Създателите на TikTok обаче са се възползвали от пропуск в сигурността на Android, като са следили потребителите чрез MAC адреса на устройствата им. Той служи за идентифициране на дадено устройство в мрежата и обикновено не се променя никога. Това помага на компанията да свърже даден потребителски профил с конкретно умно устройство и да го таргетира директно. За разлика от скрития рекламен идентификационен номер на Google, който компанията ползва, за да ни предлага персонализирани реклами, и който всеки лесно може да промени.

Според създателите на TikTok приложението им вече не събира MAC адреси и не следи потребителите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те