Нова голяма крачка за човечеството. Вода на Луната!


Водата на Луната може да е по-обилна и достъпна, отколкото се смяташе досега, което може да бъде добра новина за бъдещите астронавти.

Пол Хейн (Paul Hayne) от Университета на Колорадо, Боулдър, и неговият екип използват изображения от камерата и измервания на температурата, направени от лунния разузнавателен орбитален апарат на НАСА (LRO - Lunar Reconnaissance Orbiter), за да картографират студените, постоянно засенчени региони на Луната, които се смятат за местата, които най-вероятно съдържат лед, защото не се огряват от слънчева светлина.


 Въпреки че има много доказателства за наличието на вода на Луната, преди това се смяташе, че тези „студени капани“ са само в дълбоките, широки километри кратери. Екипът обаче установи, че има и студени микрокапани - зони с размери от метър и милиметър, които са постоянно засенчени и така могат да съдържат по-достъпен лед. Като цяло изследователите изчисляват, че студените капани заемат около 40 000 квадратни километра, или около 0,1% от повърхността на Луната.

„Смятаме, че има милиарди от тези студени капани в мащаби, невиждани досега“, разказва Хейн. „Това дава възможност да се добива лед много по-лесно. Смятаме, че това е революционно за астронавтите на Луната".

„Сега знаем, че е там. Това откритие оспорва нашето разбиране за лунната повърхност и повдига интригуващи въпроси относно ресурсите, свързани с изследването на дълбокия космос.

Отделно проучване допълнително потвърждава наличието на воден лед (H2O), а не хидроксил (OH), който предишните наблюдения не успяха да разграничат. Кейси Хонибол (Casey Honniball) от Космическия център Годард в Мериленд и нейните колеги с помощта на телескопа SOFIA на агенцията, който е монтиран на самолет, за да получи по-ясен изглед през земната атмосфера, за да забележи спектралния подпис, уникален за водата. „Изкрещях от вълнение“, разказва Хонибол.

Данните от кратера Клавиус разкриват вода в концентрации от 100 до 412 части на милион - приблизително еквивалентно на малка бутилка вода (350 мл)- уловена в кубичен метър почва от лунната повърхност. Резултатите са публикувани в последния брой на Nature Astronomу.

"Имахме индикации, че H2O - водата, която познаваме - може да присъства на осветената от Слънцето страна на Луната“, заяви Пол Херц (Paul Hertz), директор на отдела по астрофизика в дирекция „Научни мисии“ в централата на НАСА във Вашингтон.

Хонибол обяснява, че показанията са в съответствие с наличието на отделни водни молекули, включени в частиците на лунната повърхност.

„Очаква се тази форма на вода да е широко разпространена на повърхността“.

„Водата е от основно значение за човешкия живот, но транспорта й в космоса е скъп“, отбелязва Хонибол. „Намирането на вода на Луната може да означава, че можем да използваме водата, която е там, вместо да я носим със себе си.“

Коментари

Популярни публикации от този блог

Житните кръгове от Чилболтън.

Какво е да си стриймър и как печелят те